Co je to medvědí česnek
Latinský název této rostlinky je Allium ursinum. Medvědí česnek patří k trvalým léčivým bylinkám. Jeho cibule je tlustá asi 2 cm a má na svém obalu žlutavé šupiny. Nadzemní část rostliny je vysoká asi třicet centimetrů. Medvědí česnek má dva až tři velké listy. Nadzemní část rostliny je zakončená květenstvím a tobolkou = plodem.
Medvědí česnek ale nevyhledávají jen lidé, chutná i medvědům a divokým prasatům, kteří se ženou hlavně za jeho cibulkami.
Název rostliny
Tato rostlinka jistě zaujme již svým názvem. Hlavně tedy neobvyklým přívlastkem v názvu. Není jisté, jak tento česnek ke svému jménu přišel. Jednou možností je, že je pojmenován po medvědech proto, že ti ho po svém dlouhém zimním spánku s chutí konzumovali a neváhali se za ním vypravit klidně i na delší vzdálenost. Jiné zdroje říkají, že tento název vychází z toho, že staří Germáni věřili tomu, že tato rostlina jim dodá medvědí sílu, a tak měl tento česnek přijít ke svému názvu. Která varianta je ta pravá, se už asi nedozvíme, ale co víme, je, že medvědí česnek má nepochybně pozitivní vliv na zdraví člověka.
Výskyt medvědího česneku
Medvědí česnek roste v přírodě volně. Obvykle se vyskytuje ve stinných a vlhčích místech s bohatým porostem. Nejčastěji se jedná o lužní a listnaté lesy, oblasti kolem potoků nebo v úpatích svahů. Medvědímu česneku se daří v písčitohlinitých až jílovitých půdách, v nichž se dobře drží voda. Můžeme ji ale najít i v zahradách a parcích, kde je pěstována jako okrasná rostlina, stačí k tomu rostlinu dostatečně zalévat. Nejlépe se mu v zahradě bude dařit někde v polostínu pod keři, nebo stromy.
Druhy medvědího česneku
Znalci této rostliny jistě vědí, že není medvědí česnek jako medvědí česnek, protože existují dva druhy, které si jsou velmi podobné. Liší se jen květní stopkou. Medvědí česnek ukrajinský ji má hladkou a medvědí česnek pravý má bradavky. V České republice ukrajinský medvědí česnek roste nejčastěji na Moravě.
Doba květu medvědího česneku
Mnoho lidí zajímá, kdy roste tato léčivá bylina. Medvědí česnek se řadí k rostlinám, které vyrůstají brzy na jaře (dokonce dříve než na stromech začnou růst listy). Během jara nejenže rostlina vykvete a má své plody, ale také její nadzemní část umírá (záhy poté co má plody). Obvykle kvete zhruba ke konci května. Že v lesích (nebo v zahradách) roste medvědí česnek, se v době květu lehce pozná podle vůně, která je velmi silná. V létě již není rostlina viditelná. Její jarní růst je daný i tím, že bylina potřebuje dostatek světla, kterého v lese po olistění stromů pak tolik není, takže medvědí česnek „musí“ stihnout vyrůst dřív než se na stromech listy objeví.
Pěstování medvědího česneku na zahradě
Názory na to, jak pěstovat medvědí česnek se různí. Někdo doporučuje bylinu pěstovat ze sazenic, jiný tvrdí, že lepší je využít jeho cibulek. Sazenice je možné vysadit zhruba v období března – dubna. Pokud jich bude více na jednom místě, měly by být od sebe zhruba deset až dvacet centimetrů. Pěstování medvědího česneku ze sazenic se ale nemusí povést, cibulky totiž mohou zaschnout, nebo shnít v závislosti na tom, jak často jsou zalévány. Úroda ze sazenic medvědího česneku bude navíc až za rok (jak vyplývá z předchozích odstavců, protože medvědí česnek kvete a plodí na jaře).
Lepší výsledky jsou s pěstováním medvědího česneku z cibulek. Ty se sázejí na podzim, rostou pak v době, kdy je země více vlhká, a tak je mnohem větší pravděpodobnost, že se česnek ujme. Cibulky se do země sázejí v trsech (jeden trs by mělo tvořit minimálně deset cibulek). Při sázení by nad cibulkami mělo být zhruba pět centimetrů hlíny.
Medvědí česnek je možné vypěstovat i na balkoně, ale v takovém případě nebude sklizeň příliš velká.
Kde koupit semena
Semena medvědího česneku se dají sehnat snad ve všech větších zahradnických obchodech. Dokonce se dají objednat i přes internet.
Sběr medvědího česneku
U medvědího česneku se sbírají především listy. Sběr v době květu není problematický, medvědí česnek se díky svým květům a jejich vůni lehce pozná. Horší je to ale v době, kdy květy odkvetly. V takových chvílích může dojít k záměně medvědího česneku za konvalinku, která má podobné listy. Na rozdíl od medvědího česneku jsou ale listy konvalinky jedovaté. Kromě konvalinky může dojít k záměně i s ocúnem jesenním, který je dokonce prudce jedovatý. Pokud si sběratel není jistý, o kterou rostlinu se jedná, stačí promnout list mezi prsty, pokud je to medvědí česnek, sběratel ucítí jemnou česnekovou vůni, pokud je to ocún nebo konvalinka, tak jsou listy bez zápachu (je pak potřeba ruce pořádně umýt). Problém může být ale v okamžiku, kdy po rozdrcení listu medvědího česneku zůstane jeho vůně na rukou, pak může lehce dojít k záměně, protože sběratel si může myslet, že i další listy jsou cítit česnekem, i když je to vůně z předchozí zkoušky. Jistější je tedy sbírat medvědí česnek v době květu. Květy těchto rostlin jsou totiž odlišné, navíc ocún kvete až na podzim. (Květ medvědího česneku má bílou barvu a směřuje nahoru; květ konvalinky má sice bílou barvu ale jeho tvar je podobný zvonečku a navíc směřuje dolů, ocún má květ fialové barvy). Sbírat listy medvědího česneku v době květu se doporučuje i z toho důvodu, že po odkvětu mívají listy této byliny nahořklou chuť. Naopak nejvíce živin mají listy medvědího česneku v době, kdy ještě bylina nekvete.
Použití medvědího česneku
Aromatická šťáva medvědího česneku je bezpochyby vhodná jako repelent. Dřív se navíc tato šťáva v řadě domácností užívala i jako dezinfekce při různých poraněních. Chuť medvědího česneku je podobná jako toho setého s tím rozdílem, že medvědí česnek je o něco méně aromatický, což je vhodné především při vaření. Konzument pak nemá pocit, že mu je po česneku tak cítit z pusy. I přesto má medvědí česnek pikantní a zároveň ale i jemnou chuť, je tak vhodný do různých pokrmů, jako jsou saláty, polévky, pomazánky atd. Například při pečení velikonoční nádivky řada hospodyněk tento pokrm medvědím česnekem dochucuje.
Co se používá
Z medvědího česneku se používá nať a je nejlepší konzumovat ji za syrova, výhodou toho je, že se tak zachovají její prospěšné látky (i proto se do jídla přidává až na konec).
Účinky medvědího česneku
Medvědí česnek se řadí k bylinkám, protože má léčivé schopnosti. Je vhodný k léčbě vysokého krevního tlaku, pomáhá s regulací cholesterolu v krvi, se zlepšením průtoku krve, má vliv i na posílení organismu, paměti a imunitního systému. Medvědí česnek má také protiplísňové a protibakteriální účinky. Je také prokázáno, že medvědí česnek pomáhá i při léčbě dlouhotrvajícího kašle. Medvědí česnek je výborným zdrojem vitamínu C, zároveň patří i mezi antioxidanty a je i přírodním antibiotikem.
Vhodné není nadměrné užívání nejen medvědího česneku, to totiž může vést k průjmům, problémům s nadýmáním i k zánětu ledvin.
Alergie na medvědí česnek
Medvědí česnek není rozhodně vhodný pro lidi, kteří mají problém i s klasickým česnekem. I medvědí česnek má česnekové silice, které dokážou vyvolat nemalou alergickou reakci, která se může projevit otokem hrdla, dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou jejím zarudnutím.
Uchování medvědího česneku
Čerstvé listy (i stonky) se nejčastěji užívají na jaře, pokud se sběratel rozhodne, že si chce účinky medvědího česneku uchovat po celý rok, musí z něj vyrobit tinkturu, nebo nasekané listy zamrazit. Možné je také uložit nasekané (nebo nějak mačkané) listy do oleje.
Recepty s medvědím česnekem
Medvědí česnek se doporučuje konzumovat nejlépe čerstvý. Je možné ho jen nakrájet a nasypat na chleba s máslem, anebo ho použít do některého z následujících receptů.
Recept na pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- 2 hrsti kešu oříšků
- 4 lžíce olivového oleje
- Parmezán
- Sůl
- Svazek medvědího česneku
Postup přípravy:
Nejprve omyjeme listy medvědího česneku. Připravíme si kešu oříšky, které společně s listy medvědího česneku rozmixujeme. Během mixování se postupně přidává i olivový olej. Poté si najemno nastrouháme parmezán a přidáme ho do pesta. Na závěr ho podle potřeby dochutíme solí.
Recept na máslo s medvědím česnekem
Výhodou másla s medvědím česnekem je, že chvíli máslo vydrží a není nutné ho okamžitě zkonzumovat. Navíc je recept velmi jednoduchý.
Ingredience:
- 250 g másla
- 60 g medvědího česneku
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve listy medvědího česneku zbavíme nečistot. Máslo mezitím necháme změknout. Do něj se pak přidají listy medvědího česneku a špetka soli. Vše mixujeme tak dlouho, než vznikne jemná hmota. Máslo je potřeba dát vychladit v nějaké formičce nebo misce.
Recept na rizoto s medvědím česnekem
Ingredience:
- 1 šalotka
- 10 g parmazánu
- 150 g rýže
- 25 g másla
- 450 ml zeleninového vývaru
- 50 ml suchého bílého vína
- Olej
- Pepř
- Sůl
- Svazek medvědího česneku
Postup přípravy:
Nejprve si očistíme šalotku a nakrájíme ji najemno. Na připravenou pánev si nalijeme olej a necháme ho zahřát. Do něj přidáme pokrájenou šalotku a zpěníme ji. Pak přidáme i rýži, kterou s šalotkou orestujeme a podlijeme bílým vínem. Při mírném vaření se nechá víno odpařit. Poté se k rýži přilije naběračka zeleninového vývaru. Vše promícháme a necháme vařit tak dlouho, než se vývar odpaří. Postup znovu opakujeme, dokud rýže nezměkne (obvykle to trvá asi 15 – 18 minut). Rýži bychom měli uvařit al dente, tedy tak aby vnitřek rýže byl tvrdší. Než se rýže uvaří, omyjeme si listy medvědího česneku a najemno je pokrájíme. Také si nastrouháme parmazán. Do rizota pak přidáme čerstvé máslo, sůl a pepř. Poté přidáme i nasekaný medvědí česnek a nastrouhaný parmezán.
Recept na salát s medvědím česnekem
Ingredience:
- Medvědí česnek
- Olivový olej
- Pepř
- Rajčata
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si listy medvědího česneku důkladně omyjeme a pak je najemno nakrájíme. Poté si omyjeme i rajčata a také si je nakrájíme. Listy medvědího česneku smícháme s rajčaty a přidáme i olivový olej, a podle chuti i sůl a pepř.
Recept na polévku s medvědím česnekem podle Romana Pauluse:
Ingredience:
- 100 ml smetany
- 200 g medvědího česneku
- 4 vejce
- 500 ml kuřecího vývaru
- 50 g brambor
- 50 g suchého bílého vína
- 50 g šalotky
- Máslo
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si omyjeme šalotku a pokrájíme ji. Připravíme si hrnec a do něj dáme zahřát máslo. Na másle osmahneme šalotku. Oloupeme si brambory a na drobné kostičky je nakrájíme. Brambory přidáme do hrnce k šalotce a podlijeme je vínem. Na mírném ohni víno zahřejeme a necháme ho přejít varem, pak přilijeme kuřecí vývar a vše vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím si omyjeme listy medvědího česneku a najemno je nakrájíme. Listy medvědího česneku pak spolu se smetanou přidáme k bramborám. Vše společně ještě krátce povaříme a pak buď rozmixujeme kuchyňským mixérem, nebo propasírujeme přes jemný cedník. Pak si připravíme vejce. To je vhodné vařit ideálně v parní troubě zhruba při 63 °C asi 90 minut (jde o to, aby vajíčko nebylo ani tekuté, ale ani vařené, tedy aby drželo tvar a přitom nebylo zatuhlé). Než budeme polévku podávat, je dobré ji našlehat do pěny a až pak k ní přidat pošírované vejce.
Recept na jednohubky s medvědím česnekem
Ingredience:
- Rohlíky
- Máslo
- Medvědí česnek
Postup přípravy:
Nejprve si rohlíky nakrájíme na kolečka. Připravíme si pánev a na ní vyskládáme nakrájené rohlíky. Rohlíky ohřejeme z obou stran. Poté ohřáté rohlíky namažeme máslem. Omyjeme si lístky medvědího česneku a nakrájíme si je najemno. Na rohlíky pak listy medvědího česneku nasypeme.
Recept pomazánka z medvědího česneku
Ingredience:
- 1 stroužek česneku
- Čerstvý medvědí česnek
- Máslo
- Tavený sýr
- Zakysaná smetana
Postup přípravy:
Nejprve si omyjeme asi 15 listů medvědího česneku a nakrájíme si ho na větší kousky. Poté smícháme tavený sýr, máslo a zakysanou smetanu v poměru 4:1:1. Oloupeme si stroužek česneku a najemno ho nakrájíme. Vše smícháme a přidáme koření. Nakonec vše umixujeme.
Tinktura
Jeden ze způsobů jak si medvědí česnek uchovat i s jeho léčivými účinky je udělat z něj tinkturu.
Ingredience:
- Láhev vodky (nebo jiného tvrdého alkoholu, který má ideálně 38 – 40 % alkoholu)
- Listy medvědího česneku
Postup přípravy:
Nejprve si natrháme listy medvědího česneku (na přípravu tinktury, by měly být co nejčerstvější), poté je důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Listy česneku je třeba také trochu osušit a zbavit přebytečné vody (například pomocí sítka, do něhož lístky dáme, a voda z nich vykape). Listy medvědího česneku nakrájíme na co nejmenší kousky. Připravíme si dostatečně velkou lahev, kterou omyjeme a osušíme. Listy česneku dáváme do připravené lahve. Listy je do lahve potřeba průběžně tlačit rukojetí vařečky. Listy medvědího česneku se pak v lahvi zalijí alkoholem. Alkohol je třeba dolévat postupně, klidně i chvíli počkat a pak dolít až po okraj hrdla (aby nebyly žádné listy mimo alkohol, jinak by mohly začít plesnivět). Lahev je potřeba pořádně uzavřít a i zatřást s ní tak, aby se všechen vzduch dostal k hrdlu lahve. Lahev s tinkturou je dobré skladovat asi 14 dní na slunci nebo někde v teple, protože teplo pomáhá medvědí česnek vylouhovat, a tak z něj uvolnit prospěšné látky. Po uplynutí této doby je vhodné tinkturu slít do menší nádoby. Tinktura se může používat denně asi 10 – 15 kapek zředěných vodou. Tinktura sice vydrží asi tři roky, ale je lepší si každý rok vytvořit novou.
Autor: © Mgr. Jitka Konášová
Foto: © Tomasz Kuran aka